Kinderen met ouders in de gevangenis

Een officieel schrijven werd gericht aan de Vlaams Kinderrechtencommissaris omtrent de rechten van kinderen van gedetineerden.

Tijdens een reeks ontwerpworkshops, in het kader van de ontwerpworkshops met vrouwelijke gedetineerden in de gevangenis van Hasselt, werd een formele vraag gesteld aan de Vlaams Kinderrechtencommissaris.

Tijdens workshops met vrouwelijke gedetineerden in de gevangenis van Hasselt, vingen wij verontrustende verhalen op over gestoorde moeder-kind relaties en kwellingen die kinderen van gedetineerden ongewild ondergaan. Kinderen van gedetineerden vallen te beurt aan een detentieschade die ingrijpender is dan de schade voor de gedetineerde ouder.

De studie ‘Vrouwen ontwerpen hun eigen detentie’ schetsen onder andere een aantal infrastructurele aanpassingen aan de gevangenisarchitectuur die gedetineerden in staat stellen om de relatie met hun kinderen te verbeteren.

Het resultaat werd samen met gedetineerden voorgelegd aan directie en personeel in aanwezigheid van Burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke.

Download de brief naar de Kinderrechtencommissaris. Nederland en Frans