Misdaad, straf en kunst

In de aanbesteding voor vier nieuwe gevangenissen in België werd een aanzienlijk bedrag gereserveerd voor kunstintegratie. Helaas toont de naderende realisatie van de gevangenissen in Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut dat de piste van kunstintegratie niet eens is uitgeprobeerd. Met het oog op de plannen voor nog een tiental nieuwe gevangenissen rijst de vraag: is kunst zinvol te integreren binnen de vrijheidsstraf?

De bouw van nieuwe gevangenissen gebeurt binnen een publiek private samenwerking. Voor de nieuwe gevangenissen van Beveren
en Dendermonde koos de federale overheid in juni 2011 voor het ontwikkelingsconsortium gevormd rond het Nederlandse bouwbedrijf Koninklijke BAM Groep. Dat kon de jury overtuigen met een ontwerp van Stéphane Beel – architect van onder meer deSingel in Antwerpen en Museum M in Leuven. Het generiek ontwerp kon op beide locaties uitgevoerd worden en werd ook aangeboden voor Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut (waar het de jury niet kon overtuigen). Onder druk van buurtprotest zijn de bouwplannen in Dendermonde tot nog toe uitgesteld.

 

Ook het aanbod van BAM inzake kunstintegratie was veelbelovend. Met Berlinde De Bruyckere, Ronny Delrue, Emilio Lopez Menchero en Wesley Meuris verbonden enkele gerenommeerde kunstenaars hun naam aan de onderneming. Snel werd echter duidelijk dat niemand zit te wachten op de inbreng van de genoemde topkunstenaars. Meer dan eens werd in de wandelgangen gefluisterd om de meerkosten in de bouwwerken van de gevangenis uit te balanceren ten koste van het kunstbudget. Vandaag, december 2013, drie maanden voor de oplevering van werken in Beveren, is nog altijd niet bekend welke kunstenaar betrokken wordt – laat staan dat iets geweten is over de keuze van kunstwerk. Genoegzaam gaan de betrokkenen er van uit dat kunst uiteindelijk wel een plekje zal krijgen in de gevangenis – en dat zal zeker zo zijn. Maar daarmee valt in ieder geval het doek over de kunstintegratie in het ontwerp- en bouwproces.

 

[...]

 

Voor de brochure met de volledige studie, zie pdf

 Volledig artikel